A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Rendben!

Elkaphatom a kutyámtól a koronavírust? 

 

Röviden: NEM! Bővebben itt van néhány fontos állatorvosi tanács: Ne simogasd más kutyáját, és a tiédet se simogassák! Ne engedd, hogy sok kutya együtt bandázzon. Töröld le az eb tappancsait hazaérkezéskor és moss kezet kutyasétáltatás után! Így viselkedik most felelősen egy gazdi Dr. Font Gusztáv és dr. Szulyovszky Balázs  állatorvosok szerint. 

 

Elkaphatom a kutyámtól a koronavírust? Vagy megfertőzhetem a kutyámat? 

 

Nem. A COVID19 koronavírus pillanatnyilag a háziállatokat nem tudja megfertőzni. Azaz ha az ember egyet köhög, az nem terjed át a kutyára. Nem fertőzi meg. A kutyának megvan a maga önálló, az emberétől teljesen független koronavírusa, de az nem a COVID 19 és azt az emberek nem kaphatják el.

 

A kutyák lehetnek terjesztői az emberi koronavírusnak? 

 

Abban az esetben lehet elkapni kutyán keresztül az emberi koronavírust, ha egy fertőzött személy megsimogatja a kutyámat, aztán én is megsimogatom őt, hazaérve nem mosok kezet és pl elkezdek enni. Ez épp olyan, mintha egy kilincset fognék meg és azon keresztül fertőződnék. A kutya ebben az esetben egy” ragályfogó tárgy” lehet. Ezért kérünk arra minden felelős kutyatartót, hogy ne simogassa más kutyáját! És azt se hagyja, hogy az övét más megsimogassa. És kutyasétáltatás után mindenki mosson kezet. 

 

A kutya nyálával terjeszti a koronavírust? 

 

A kutya nyálával csak passzív módon terjedhet a COVID19 vírus. Azaz ha valaki koronavírussal fertőzött és a kutya őt nyalogatja, majd más gazdát megnyalogat ez a kutya, aki nem fertőtleníti magát akkor elméletileg megfertőződhet, de  erre kevés az esély. Vagy ha pl egy fertőzött ember váladékot köpött a földre, a kutya azt felveszi és még mielőtt lenyelné, ezt valahogy kiköpi a kezedre, de Te nem mosol kezet és eszel ezek után, akkor elképzelhető a fertőzés. De ez is nagyon távol van az életszerű dolgoktól. A kutya ha le is nyeli a kórokozót, akkor se tud benne szaporodni a vírus.

 

Sétáltatás után behozhatja a lakásba a kutya a vírust? A szőrén, vagy a lábán? 

 

Igen, ez lehetséges, ha vírusfertőzőtt ember simogatja meg a kutyát. Ezért hangsúlyozzuk, hogy a gazdán kívül más ne simogassa az ebet. És a kutyáknak is főleg az emberektől kell távolságot tartania. Tüsszögő, köhögő emberek közelébe ne menjen az állat. 

 

Mit tegyek vele sétáltatás után, ha elővigyázatos akarok lenni? 

 

Pont ugyanazt, amit eddig. Kevéssé valószínű, hogy a lábán hozza be a vírust a lakásba, mert kicsi az esélye annak, hogy egy fertőzött ember a földre tüsszent és a kutya épp abba lép bele. Felelősségteljes viselkedés, ha a lábait lemossuk, például hipoallergén babasamponnal, vagy betadin szappannal. De ne vigyük túlzásba!  A túlzott fertőtlenítés kiszárítja a kutya bőrét  és a bőr természetes védekező képességének hiányában bőrbetegségek alakulhatnak ki. Nem kell a kutyák fertőtlenítését túlzásba vinni! Hiba minden nap samponnal fürdetni. Fogadjuk el, hogy a kutyák bőre és szőre egyáltalán nem olyan, mint az emberé. A kutya nem bírja a sok vegyszert. Ezért is fontos, hogy a gazdáján kívül más ne simogassa a kutyát, így az nem szedi össze a vírust. Tartsuk távol a kutyákat az emberektől. 

 

Kutyák lehetnek közel egymáshoz, játszhatnak egymással? 

 

Kutya a másik kutyának nem tudja átadni az emberi koronavírust, hiszen ez a kutyákra nem veszélyes. Viszont ha az eb olyan kutyához megy oda, akinek a gazdája fertőzött, az veszélyes lehet, de nem a kutyára, hanem az emberekre. Ahogy mondtuk: mint amikor fertőzött kilincset fogunk meg, ami ilyenkor “ragályfogó tárgy”.   Ezért is hangsúlyozzuk, ne simogassuk más kutyáját és más se simogassa a miénket. A kutyák találkozhatnak, de a gazdák tartsanak távolságot egymástól mint mindenhol máshol.  Ez elég. És pl. a kutyaiskolát, kutyanapközit és hasonlókat most jobb elhalasztani épp úgy, mint minden csoportos összejövetelt. A lényeg az, hogy ez a betegség emberről emberre általában direkt terjed, esetleg tárgyak közvetítésével, de ne adjunk esélyt arra, hogy a vírust átvivő "tárgyak" a kutyák legyenek!

 

Vihetem erdőbe, szabad térre az ebet? 

 

Erdőbe, nagyobb szabad térre igen, de ne bandázzon, csak maximum szagoljon össze más kutyákkal. A kutyafuttató klubélete a következő pár hónapban nem javasolt. 

 

Mennyi időt töltsek kint vele most? 

 

Mivel nem a kutyát féltjük, hanem magunkat, ezért ez inkább humánegészségügyi kérdés. Nem a kutyák veszélyeztetettek ebben a járványban. 

Elérhetőségeink

Nyitvatartás

 • Hétfő - péntek délelőtt

  09:00- 12:00
   
 • Hétfő - péntek délután

  16:00- 19:00
   
 • Szombat

  09:00- 12:00
   
 • Vasárnap

  Zárva
   

Rendkívüli nyitvatartás